DSC_9519-sm
DSC_9519-sm

Werken bij In één blik het project voor ogen met BIM

“We doen er alles aan om faalkosten te reduceren en het bouwproces efficiënter te laten lopen”

Als het over BIM gaat, denken mensen nog vaak aan een 3D-model. Waar het de informatievoorziening en digitalisering van de bouw betreft wil Visser & Smit Bouw een stap verder gaan. Daarom hebben wij bij Visser & Smit Bouw het kernteam ‘Informatie, Digitalisatie & Technologie’ (ID&T) in het leven geroepen. Als BIM manager heb ik een grote rol in dit team. Enerzijds houd ik mij bezig met projectmatige ondersteuning. Anderzijds focus ik mij op innovatie. Hoe dat er in de praktijk dan precies uitziet, leg ik graag uit.

Het kernteam binnen Visser & Smit Bouw is een aparte laag binnen de organisatie. Samen met een collega heb ik dit zo opgezet, omdat BIM niet alleen van een ontwerper is, maar ook van een werkvoorbereider en een uitvoerder. Wij presenteren ons als een ondersteunend en faciliterend team. We noemen dit bewust geen afdeling, maar het kernteam ‘Informatie, Digitalisatie & Technologie’. Het is een team dat zich focust op collega’s en zoekt naar nieuwe software, tools, apparaten etc. Alles om het werk slimmer, beter of efficiënter te laten verlopen. Ongeacht of we in de tenderfase of in de uitvoeringsfase zitten.

Onze rol is om hen te ondersteunen in het visualiseren van hun plannen en ideeën

Analyseren, realiseren en coördineren

Bij elke tender haken wij aan om de klantvraag te analyseren. Onze rol is om bijvoorbeeld de bouwtechnoloog te ondersteunen in het visualiseren van hun plannen en ideeën. Zodra je in de tenderfase in één oogopslag kunt laten zien wat je bedoelt aan de hand van een visualisatie, is dat ideaal. Daarmee krijg je ook inzicht in mogelijke knelpunten. Dit kan bijvoorbeeld met een VR-bril of een animatie van het 3D model. We kunnen hier ook een planning aan koppelen. Zo zie je heel goed en snel wat de bouwstromen zijn en de volgorde daarin.

Daarnaast kijken we hoe we BIM zo efficiënt mogelijk in kunnen richten zodat het project zo goed mogelijk verloopt. Als het beoogde project gegund wordt, volgt er uiteraard overdracht naar het uitvoeringsteam. Wij sturen vervolgens de BIM coördinatoren aan en praten periodiek met ze over de voortgang van het project.

Overkoepelende functie

Samen met het team zijn we verantwoordelijk voor het mede-ontwikkelen, leiden en uitdragen van de BIM visie en strategie binnen de organisatie. Waar BIM binnen andere organisaties vaak een neventaak is in een bestaande functie, kent Visser & Smit Bouw functies met BIM als kerntaak. Daarnaast ben ik samen met mijn team veel bezig met innovatie. Het is onze overkoepelende taak om ID&T naar een hoger niveau te krijgen. We zijn continu bezig met nieuwe tools en technieken. Dat is mogelijk omdat we een team zijn dat zich 100% richt op ontwikkeling. Zodra we iets ontdekken dat toegevoegde waarde heeft, implementeren we het ook. We doen er alles aan om faalkosten te reduceren en het bouwproces efficiënter te laten lopen.

Elke tender haken wij aan om de klantvraag te analyseren

Trots op de ontwikkelingen

Het meest trots ben ik als ik zie hoe het bedrijf zich ontwikkelt. Teams die ik twee, drie jaar geleden voor het eerst meenam in het proces, hebben nu al heel veel geleerd. Die ontwikkeling, daar draag je dan toch aan bij. Op die manier probeer je het hele bedrijf mee te nemen. Als dat elke keer iets eenvoudiger gaat, als een tool weer makkelijker landt en als mensen ervoor open blijven staan, dan zijn dat de zaken waar ik mijn trots uithaal.

Mooiste aan het vak

Het mooie aan dit vak vind ik dat je zelf heel erg vrij bent in het verkennen en onderzoeken van de markt en ontwikkelingen. Wat komt er op het nieuws, wat staat er op beurzen? Dat verandert constant. Elk jaar ziet mijn werk er ook weer anders uit en ik ben continu met nieuwe dingen bezig. Dat maakt mijn werk ontzettend leuk!

Kevin van Deursen (31) begon na zijn afstuderen in 2012 als werkvoorbereider. Tijdens zijn studie Bouwkunde kwam hij echter al in aanraking met BIM en vond daar zijn passie. Niet veel later startte hij als BIM modelbeheerder bij Visser & Smit Bouw, wat later BIM coördinator werd. Sinds begin 2018 geeft Kevin invulling aan het kernteam ‘Informatie, Digitalisatie & Technologie’ en vervult hij de functie als BIM manager.

Ga naar onze website om meer te weten te komen over werken bij Visser & Smit Bouw