1. _DSC8805206_exterieur1sm
1. _DSC8805206_exterieur1sm

Opgeleverd Uitbreiding NATO NCIA complex Den Haag

Klaar voor de tweede helft

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf realiseerde Bouwcombinatie NCIA, bestaande uit Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw, de nieuwbouw van het NATO Communications and Information Agency (NCIA, de ICT-organisatie van de NATO) in Den Haag. Het verouderde gebouw kreeg een extra etage en is aan de voorkant uitgebouwd. Nu volgt de renovatie van het bestaande complex. Tijdens beide uitvoeringsfases bleef en blijft NCIA volledig operationeel.

Tender nieuwbouw en renovatie bestaand gebouw

Het Rijksvastgoedbedrijf schreef een tender uit voor nieuwbouw en renovatie van het bestaande gebouw. De uitvraag bestond uit het uitwerken van een voorontwerp van architect Harold Threels (Rijksvastgoedbedrijf), tot een uitvoeringsgereed ontwerp, bouwvoorbereiding en realisatie van het project. Vanuit Bouwcombinatie NCIA vof zijn partners aangesloten: MVSA Architects voor uitwerking van het ontwerp en HOMIJ voor ontwerp en realisatie van de technische installaties.

Groots met oog voor detail

De uitbreiding van het NATO-complex bestond uit 11.000 m2 nieuwbouw, waar zich onder andere kantoorruimten, vergaderzalen, twee grote atria, het bedrijfsrestaurant en de conferentiezaal in bevinden. Ook is het terrein vergroot en zijn er meer parkeerplaatsen gecreëerd. Opvallend aan de nieuwe gevel zijn de keramische tegels als gevelbekleding die zijn vormgegeven als de NAVO-ster, wat het exterieur van de nieuwbouw veel karakter meegeeft.

Internationaal complex met een Hollands tintje

In het interieur van de nieuwbouw zijn vier schilderijen van Hollandse meesters als inspiratiebron gebruikt voor het kleurgebruik. Die kleuren symboliseren de verschillende zones in het gebouw.

In het kort:

  • Op het huidige kantoor is reeds een extra verdieping aangebracht en aan de voorkant is een nieuw bouwdeel gebouwd (11.000 m2). Het bestaande kantoor wordt vervolgens gerenoveerd (13.500 m2). De totale vloeroppervlakte is daarmee bijna verdubbeld.
  • Totale omvang na verbouwing: 24.500 m2
  • Contract: Design & construct
  • De locatie is een voor Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw bekende omgeving: eerder realiseerden zij gezamenlijk het International Criminal Court (ICC) dat eveneens gelegen is aan de Waalsdorperweg.