∏ Marina Kemp - Portret Visser & Smit Bouw 047-sm
∏ Marina Kemp - Portret Visser & Smit Bouw 047-uitsnede

Voorwoord

Boeiend beton

Deze ‘Slagkracht’ staat voor een groot deel in het teken van beton. Bij Visser & Smit Bouw hebben we een rijke historie met dit materiaal. Ons bedrijf vindt zijn oorsprong onder andere in de voorziening van drinkwater en de bouw van watertorens. Die moesten waterdicht zijn en bestonden daarom uit voor die tijd zeer uitdagende betonnen constructies.

Wat dat betreft is er niet veel veranderd. We staan nog steeds bekend om unieke projecten waar vergaande kennis en kunde over toepassingsmogelijkheden van beton noodzakelijk zijn. Denk aan onze projecten met onderwaterbeton zoals de parkeergarage van het nieuwe universiteitsgebouw van de Vrije Universiteit van Amsterdam of de parkeergarage Croeselaan onder het Jaarbeursplein in Utrecht.

Ook noem ik hier graag het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) aan het Spui in Den Haag. Het karakteristieke uiterlijk hiervan wordt mede bepaald door vijftig gevelkolommen die lijken op theatergordijnen. De VolkerWessels onderneming Westo Prefab Betonsystemen is verantwoordelijk voor de realisatie van deze twaalf meter hoge kolommen van elk 23 ton.

De ontwikkeling van beton staat verre van stil. Thermisch beton, glasvezelversterkt beton, hoogsterktebeton, zelfhelend beton, het zijn enkele innovaties die zich bewezen hebben of waar volop mee wordt geëxperimenteerd. Theo Salet, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven, laat in deze ‘Slagkracht’ zijn licht schijnen over welke innovaties betekenisvol zullen zijn. Hoofd ontwerpafdeling bij Visser & Smit Bouw Maarten Baan doet dit ook.

Uit beide interviews blijkt dat beton een zeer boeiend materiaal is met een rijke toekomst. Beton is betrouwbaar, duurzaam, grensverleggend maar vereist wel vakmanschap. Het past dus perfect bij ons bedrijf.

Ik wens je veel leesplezier!

Barthold Roosendaal
Directeur

  • Deel dit artikel