05. 22 maart 2019_CCNL_fotoChrisLangemeijersm
05. 22 maart 2019_CCNL_fotoChrisLangemeijersm

In uitvoering CollectieCentrum Nederland in Amersfoort

De schatkamer van Nederland

Aan de buitenkant heeft het CollectieCentrum Nederland (CC NL) de dimensies van een distributiecentrum. Maar schijn bedriegt: de immense betonnen constructie met een vloeroppervlak van ongeveer zes voetbalvelden is een groot depot voor museale objecten. In het CollectieCentrum worden vanaf eind 2020 zo’n 675.000 objecten bewaard.

Het gebouw kent een volumeopbouw met een ‘kop’, ‘hals’ en ‘romp’ en verrijst de komende jaren op bedrijventerrein Het Podium in Amersfoort Vathorst, pal langs de A28 en het NS station Vathorst.

Bijzonder

De ateliers zijn heel open en geven de restaurateurs een perfecte lichtinval en noorderlicht om te werken aan alle kunstschatten. Door de immense gangen van maar liefst 8 meter breed worden straks niet alleen een minuscuul sieraad, maar ook een koets of een ander koninklijk rijtuig uit de 19de eeuw naar de quarantaineruimte gebracht. CC NL staat in de top 10 van meest duurzame gebouwen van Nederland en ontving in 2018 het ontwerpcertificaat BREEAM-NL Outstanding.

In het kort

  • Het CC NL is het gezamenlijke collectiecentrum van museum Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
  • Naast optimaal beheer en behoud van de rijkscollecties, moet het CC NL de mobiliteit tussen de collecties bevorderen. Collega-musea zijn welkom voor bruiklenen. Ook komt er een studiecentrum voor onderzoekers en studenten.
  • Vloeroppervlak: totaal ruim 31.000 m2.
  • De Romp heeft 4 verdiepingen van 6.400 m2 met een verdiepingshoogte van 6 meter voor opslag van collecties. Totaal ruim 25.000 m2.
  • 5.000 m2 voor onderzoek, conservering, werkplaatsen en restauratieruimtes met een verdiepingshoogte van 7 meter in de Hals.
  • 1.250 m2 kantoren in de Kop.