Den Haag, 24 mei 2019.Bouwplaats OCCFOTO MARTIJN BEEKMAN /
Den Haag, 24 mei 2019.Bouwplaats OCCFOTO MARTIJN BEEKMAN /

Op de cover Onderwijs- en Cultuurcomplex in Den Haag

Indrukwekkende getallen op een postzegel

Midden in het centrum van Den Haag is bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) in de zomer van 2017 gestart met de realisatie van het Onderwijs- en Cultuurcomplex. Dit pand van de hand van architecten Patrick Fransen van NOAHH Network Oriented Architecture en Jo Coenen van Architects & Urbanists gaat onderdak bieden aan 4 Haagse culturele topinstellingen: het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag die nu in het Zuiderstrandtheater zit. De opdracht bestaat uit het ontwerp, de bouw en het onderhoud gebeurt in opdracht van de gemeente Den Haag.

Vanaf 2021 vormt deze plek het cultureel hart van Den Haag, centraal gelegen tussen het Centraal Station, Hollands Spoor en het winkel- en uitgaanscentrum. Het Onderwijs- en Cultuurcomplex krijgt 4 gelijkwaardige gevels met elk de uitstraling van een voorgevel. Dit geeft het gebouw een open en toegankelijk karakter. Het wordt een ontmoetingsplaats voor zowel liefhebbers van muziek en cultuur als voorbijgangers en winkelend publiek.

In het kort:

  • Afmetingen: 125 meter bij 70 meter en 38 meter hoog.
  • Het gebouw krijgt 4 zalen: een theaterzaal met 1.300 zitplaatsen, een concertzaal met 1.500 stoelen, een ensemblezaal die plaats biedt aan 600 bezoekers en een repetitiezaal voor 200 personen. De nieuwe ondergrondse garage biedt straks plaats aan 700 auto’s en 1.500 fietsen.
  • De 50 kenmerkende gevelkolommen lijken op theatergordijnen en zijn beeldbepalend voor het definitieve uiterlijk van het complex. De betonnen kolommen zijn 12 meter hoog en wegen zo’n 23 ton per stuk.
  • In het tweede kwartaal van 2019 was de bouw halverwege en zijn vier dakspanten van elk 45.000 kg ingehesen.

Lees meer over dit project op onze website