Visser & Smit Assen internet_017sm3
Visser & Smit Assen internet_017sm3

Samenspraak Perfecte samenwerking door goed te luisteren

Visser & Smit Bouw en PRA Health Sciences in gesprek

Momenteel realiseert Visser & Smit Bouw de uitbreiding van het laboratoriumgebouw met kantoorfunctie van PRA Health Sciences in Assen. Beide partijen kennen elkaar goed. Visser & Smit Bouw was eerder verantwoordelijk voor het Design & Construct van de nieuwbouw van het pand, opgeleverd in 2015. Vice President van PRA Health Sciences, Peter Ketelaar, was zeer nauw betrokken bij dit project. Voor hem stond buiten kijf dat Visser & Smit Bouw ook de uitbreiding van het pand zou verzorgen. In Assen praat hij hierover met Raymond Tieck, tendermanager bij Visser & Smit Bouw. Een gesprek over openheid, goed luisteren en elkaar willen leren kennen.

Peter Ketelaar legt uit hoe de samenwerking begon: “Ons oude laboratorium in Assen voldeed niet meer aan onze wensen. We wilden dus een nieuw pand. Daarvoor hebben we gesproken met een aantal partijen. Na een selectieprocedure kozen we voor KondorWessels Projecten omdat zij met een ontwerp kwam dat toen goed bij ons paste. KondorWessels Projecten werd eigenaar van het pand en had de regie over het project. Zij kwamen met Visser & Smit Bouw als aannemer en HOMIJ Technische Installaties voor de installatietechniek. Dat bleek echt een hele goede combinatie en precies wat we nodig hadden voor dit bijzondere project.”

Door wat we tijdens de nieuwbouw hebben geleerd zijn we enorm op elkaar ingespeeld

Net een stapje verder

Raymond Tieck kan zich de start van het project nog goed herinneren. “We hebben het heel functioneel aangepakt en gekeken naar wat PRA nou echt nodig had. In zo’n traject leer je elkaar goed kennen. De verschillende stalen vloerbedekking werden bijvoorbeeld in het laboratorium getest op hun reactie op zuren. Zo ontdek je heel goed wat de eis is.” Peter Ketelaar vervolgt: “Het gaat vaak net een stapje verder. De afwerking van de muren en plafonds is belangrijk, daar mogen geen chemicaliën op achterblijven. Als er een fles zuur op de grond valt, mag het niet doordruppelen naar een verdieping lager. Maar je hebt ook te maken met zwaar laboratorium meubilair en equipment waardoor de constructie van de vloer een aandachtspunt is. De afstemming met de leveranciers van dit meubilair en equipment moet bovendien goed zijn en vereist flexibiliteit van een bouwer. Visser & Smit Bouw begrijpt dit allemaal en handelt hier naar.”

Aan beide kanten van de tafel zitten techneuten,
met passie voor hun eigen vakgebied

Veel werkplezier

De samenwerking leverde een uniek pand op. Aan de buitenkant heeft het de uitstraling van een modern kantorenpand. Binnenin vind je een state of the art analytisch laboratorium dat ondanks zijn focus op functionaliteit erg veel sfeer heeft. Peter Ketelaar: “Het gebouw is efficiënt ingedeeld, dat vinden laboranten prettig om in te werken. Het is ook mooi ingericht en het heeft sfeer dankzij de soms opvallende kleuren. Dit zorgt ervoor dat er veel werkplezier is en daar ben ik erg trots op.” Raymond Tieck: “Het is zo goed om te horen dat we daar gezamenlijk in geslaagd zijn. We hebben zo intensief samengewerkt aan dit pand. Daardoor is het ook een beetje mijn gebouw geworden. Ik ken het echt op mijn duimpje. Ik rij er dagelijks langs en dan denk ik: dat hebben we toch maar mooi met z’n allen voor elkaar gekregen.”

Enorm op elkaar ingespeeld

Het state of the art laboratorium trekt ook veel klanten. Daardoor is uitbreiding nodig. Begin maart 2019 begon Visser & Smit Bouw aan de realisatiefase van de uitbreiding van het laboratorium. Na afronding beschikt PRA over één van de grootste analytische laboratoria ten behoeve van geneesmiddelenonderzoek in Europa. Peter Ketelaar: “Zowel bij ons als huurder als bij MRP Investments, de nieuwe eigenaar van het pand, bestond geen enkele twijfel dat Visser & Smit Bouw de uitbreiding zou realiseren. Door wat we tijdens de nieuwbouw hebben geleerd zijn we enorm op elkaar ingespeeld. Visser & Smit Bouw weet heel goed wat wij willen, wij weten heel goed wat ze kunnen.”

Raymond Tieck vult aan: “Er is sprake van een goede en open werkrelatie. Soms loop je tijdens een project tegen onvoorziene zaken aan. Het is fijn dat ik dat in deze samenwerking gewoon kan bespreken. PRA staat hier voor open en we gaan dan samen op zoek naar een oplossing die voor iedereen werkt. Als er een keer een probleem is, blijft het ook niet sudderen.”

Visser & Smit Bouw weet heel goed wat wij willen, wij weten heel goed wat ze kunnen

Gepassioneerd werken

Peter Ketelaar is dus erg te spreken over de samenwerking en vindt het mooi dat ieder zijn eigen expertise heeft. “Aan beide kanten van de tafel zitten techneuten, met passie voor hun eigen vakgebied. We respecteren dat en luisteren goed naar elkaar. Zo kom je samen tot een heel mooi gebouw. Ik ben zelf trots dat wij een bijdrage leveren aan geneesmiddelenonderzoek en Visser & Smit Bouw helpt ons hier zeker bij om succesvol te kunnen zijn!”

PRA Health Sciences

PRA is een zogenoemde contractonderzoeksorganisatie en doet geneesmiddelenonderzoek in dienst van de farmaceutische industrie. Voor een nieuw of verbeterd geneesmiddel op de markt komt, moet het eerst uitvoerig worden getest op veiligheid, effectiviteit en eventuele bijwerkingen. Dit gebeurt in de klinieken en laboratoria van PRA waarvan er zich één in Assen bevindt.