Ricardo de Leeuw portret web
Coverfoto

Voorwoord

‘All about safety’

“Het verbeteren van onze veiligheidscultuur, daar zijn we bij Visser & Smit Bouw continu mee bezig. Elke dag iets veiliger werken dan de voorgaande. Veiligheid op de werkvloer gaat hand in hand met het veiligheidsbewustzijn van onze medewerkers. Als organisatie zijn we daarom ongelofelijk trots op het feit dat we trede 4 van de Safety Culture Ladder hebben bereikt. Daar gaan we het in deze editie van Slagkracht uiteraard over hebben. Onze ambitie gaat verder. De Safety Culture Ladder is een middel, niet het doel op zich. 0-ongevallen op de bouwplaats, dat is het doel!”

Voor deze editie van Slagkracht gingen we onder andere in gesprek met veiligheidspsycholoog Juni Daalmans en Anne Verhulst, directeur Brain Based Safety bij opleidingsinstituut KPE-groep, over de theorie van Brain Based Safety (BBS). Op basis van recent neuropsychologisch onderzoek kunnen we verklaren hoe veilig en ook onveilig gedrag ontstaat. BBS leert de bouwsector hoe het brein werkt, zodat iedereen op de bouwplaats weet waardoor risicovol gedrag ontstaat en hoe dit voorkomen kan worden.

Belangrijk binnen zowel BBS als in onze opmars naar trede 4 is het aspect leiderschap. Goed leiderschap motiveert en inspireert en goed voorbeeld, doet goed volgen! In onze rubriek ‘Samenspraak’ vertellen Martijn Bogaard – hoofd KAM – en Oscar Diederich – opleider bij Geniozz – over de training bewust veilig leidinggeven.

In deze Slagkracht spraken we ook met onze collega Matthijs Stock – Hoofd realisatie binnen Visser & Smit Bouw Groningen – over de weg naar verhoging van het veiligheidsbewustzijn, het bereiken van trede 4 en de inzet van partnersessies. Matthijs vertelt: “We willen iedereen meekrijgen in onze gedachtegang over veiligheid. Een veilige bouwplaats realiseer je immers alleen in samenwerking met alle partijen die zich op de bouwplaats bevinden!”

Ricardo de Leeuw
Hoofd realisatie Amsterdam

  • Deel dit artikel