Cover 2
Cover 2

Opgeleverd Jakoba Mulderhuis

Foto: Sebastian van Damme

Een toekomstbestendig ontwerp

Het Jakoba Mulderhuis is het nieuwe bruisende onderwijsgebouw van de Hogeschool van Amsterdam. Met de bouw van het Jakoba Mulderhuis (vh. Conradhuis) is de laatste stap gezet in de vervolmaking van de Amstelcampus, waar bijna 30.000 studenten studeren, onderzoeken en ontmoeten. Het wordt gebruikt door de faculteiten Techniek, Onderwijs en Opvoeding en Digitale Media en Creatieve Industrie. Het Jakoba Mulderhuis omvat ca. 25.000 m2 BVO en opende in september, tijdens de start van het nieuwe schooljaar 2022/2023, haar deuren.

Integraal ontwerp
Het ontwerp bestaat uit hoogbouw aan de zijde van de Wibautstraat en laagbouw langs de Mauritskade. De laagbouw werd via een glaskap verbonden met het naastgelegen Theo Thijssenhuis en de hoogbouw waardoor een indrukwekkend atrium ontstond. In het atrium bevinden zich diverse terrassen waarop een deel van het onderwijs  plaatsvindt. Het bestaande Theo Thijssenhuis en monumentale Kohnstammhuis zijn integraal onderdeel van het ontwerp door de plinten van de gebouwen fysiek en programmatisch met elkaar te verbinden.

Naast voorzieningen voor onderwijs en onderzoek (zoals laboratoria en vaklokalen) zijn in het gebouw een fietsenstalling (en/of parkeergarage), grand café en een atriumvloer met een multifunctioneel karakter aanwezig. Het hele gebouw staat in het teken van flexibiliteit, zodat het toekomstbestendig is en mee kan gaan in veranderende onderwijsvisies of studentenaantallen.

In het kort

  • Zeer krappe bouwplaats vroeg om uitgekiende bouwlogistiek en zorgvuldig omgevingsmanagement om veilig te kunnen bouwen.
  • Opdrachtgever: Hogeschool Amsterdam
  • Architect: Team RSG; Powerhouse Company, de Architekten Cie en Marc Koehler Architects
  • Realisatie: Visser & Smit Bouw, M.J. de Nijs & Zonen en Unica Installatietechniek.