31746 - Ext 01
31746 - Ext 01

In uitvoering Rijksuniversiteit Groningen: Van bibliotheek naar faculteit

In 2014 kocht de Rijksuniversiteit Groningen het gebouw waarin de Openbare bibliotheek van Groningen was gevestigd. Doel: De groeiende Faculteit Rechtsgeleerdheid een eigen onderkomen bieden in het stadscentrum. Het markante gebouw uit 1992 van de gerenommeerde Italiaanse architect Giorgio Grassi is van grote betekenis voor Groningen als architectuurstad. Het gebouw wordt vernoemd naar prof. Bernard Röling, hoogleraar strafrecht, strafvordering en criminologie aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid (1949 – 1985).

In plaats van bibliotheekzalen komen er werkplekken met veel daglicht, een oefenrechtbank voor rechtenstudenten en veel ruimte voor ontmoeting. Naast een nieuwe fietsentree wordt er ook een extra ingang gecreëerd die een verbeterde verbinding verschaft met de andere universiteitsgebouwen in de omgeving.

Werken, studeren en ontmoeten
Het gebouw krijgt een flinke upgrade en wordt een open en transparante studie- en werkomgeving voor studenten en medewerkers. In de voorheen donkere bibliotheekruimtes komt een nieuwe patio die voor meer daglicht zorgt. Een van de grootste veranderingen is de opbouw van een vierde verdieping.  Door het inbrengen van extra trappen worden ontmoetingsplekken ontsloten en verdiepingen met elkaar verbonden.

Momenteel vindt de verbouwing plaats en recent werd het hoogste punt bereikt. Naar verwachting kan de Faculteit in 2023 haar intrek in de vernieuwde huisvesting nemen.

In het kort

  • Het nieuwe ontwerp is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de universiteit, architectencombinatie Cruz y Ortiz / Inbo, de gemeente Groningen, stadsbouwmeester en Architect Grassi.
  • 6.000 m2 kantoren/werkplekken.
  • Verbouwing inclusief opbouw vierde verdieping.
  • Uitvoering: Visser & Smit Bouw in samenwerking met Homij.