Cover
Cover

Opgeleverd LAB42 in Amsterdam, nieuwe hub voor onderwijs, onderzoek en samenwerking

Foto: Jannes Linders

Op het Amsterdam Science Park realiseerden wij een nieuw multifunctioneel universiteitsgebouw voor de Universiteit van Amsterdam.

Het nieuwe studiejaar begon meteen goed voor de studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). Zij konden namelijk direct gebruik gaan maken van dit nieuwe bètagebouw, waarin twee onderzoeksinstituten zijn ondergebracht voor de ontwikkeling van talent op het gebied van digitale innovatie en Artificial Intelligence (AI).

Flexibel en slim gebouw
Duurzaamheid was een belangrijke eis bij dit project en circulariteit een nadrukkelijk thema in het ontwerp. In LAB42 is op diverse vlakken rekening gehouden met hergebruik van materialen, materiaaltoepassing met een lage CO2 footprint en toepassing van demontabele systemen. Zo is 95% van het wapeningsstaal vervaardigd uit gerecycled materiaal, zijn hergebruikte gipsplaten gebruikt in tussenwanden, PET flessen verwerkt in het akoestisch vilt, om een paar voorbeelden te noemen. De architect heeft zich een stellingkast-principe voorgesteld. Dat houdt in dat de indeling vrij makkelijk aan te passen is. Het frame van het gebouw bestaat uit een stalen skelet dat volledig demontabel is, net zoals de vloerdelen die gekoppeld zijn in plaats van afgestort, scheidingswanden en de gevel.

In het kort

  • Locatie: Amsterdam Science Park, naast het huidige hoofdgebouw 904.
  • Ca. 15.000 m2 BVO.
  • LAB42 bevat voorzieningen die ontmoeting, kennisdeling en kruisbestuiving tussen wetenschappers, studenten, bedrijfsleven en maatschappelijke partners stimuleren.
  • Architect: Benthem Crouwel Architects.
  • Realisatie: Visser & Smit Bouw in samenwerking met Kropman Installatietechniek.