stijgdaalpunt-1
stijgdaalpunt-1

Opgeleverd Verbouwing Vertrekhal 1 op Schiphol

Foto: Schiphol

Verhuispuzzel in oudste gedeelte van de luchthaven

Met de ingebruikname van het laatst opgeleverde stijg-/daalpunt in Vertrekhal 1 konden reizigers afgelopen zomer voor het eerst optimaal gebruik maken van de vernieuwde en ruimere Vertrekhal 1 op Schiphol. Vanaf december 2018 is er door het team van Operations First (VolkerWessels Bouw Schiphol en ENGIE, nu EQUANS) hard gewerkt aan de herontwikkeling van dit oudste deel van Schiphol Centrum, zonder de hal ook maar een minuut te sluiten.

Vanaf die tijd zijn mooie mijlpalen bereikt. Eind 2018 hing een prachtige stalen constructie in Vertrek 1. In 2019 veranderde deze in een volwaardige tussenverdieping, de mezzanine. Het Tijdelijk Security Filter werd in 2019 geopend. De eerste 10 nieuwe security lanes op de mezzanine werden eind 2020 geopend; de laatste 11 lanes deze zomer. De complete veiligheidscontrole vindt nu plaats op de nieuwe tussenverdieping.

Vanwege de operationele bedrijfsvoering op de luchthaven, werd elk deelproject gefaseerd uitgevoerd en opgeleverd. Dat vereist flexibiliteit en oplossingsvermogen van alle interne en externe betrokkenen. Een mooi voorbeeld daarvan is te lezen in dit artikel van Schiphol.

In het kort:

  • Onze opdracht bestaat uit een ruwbouw- en afbouwfase. Het ruwbouwcontract, wat bestond uit het aanbrengen van de mezzaninevloer en dichtleggen van de vide, werd in 2019 afgerond.
  • Parallel aan de ruwbouw heeft Operations First in bouwteam met opdrachtgever Schiphol en haar adviseurs het ontwerp van de afbouwfase afgerond. De werkzaamheden: de realisatie van drie nieuwe stijg- en daalpunten, een securityfilter met 21 security lanes, een verbouwing van de KLM Business Lounge en een nieuw crew- en personeelsfilter.
  • Vertrekhal 1 is het oudste gedeelte van Schiphol en stamt uit 1967. Dat bracht verrassingen met zich mee: van leidingen die niet in kaart waren gebracht, tot een asbestprobleem.

Lees meer over dit project op onze website