DCIM100MEDIADJI_0402.JPG
DCIM100MEDIADJI_0402.JPG

Opgeleverd Stikstof mengstation Gasunie Zuidbroek

Foto: Gasunie

Installatie maakt buitenlands gas geschikt voor binnenlands gebruik

In het Groningse Zuidbroek bouwt Gasunie een nieuwe stikstofinstallatie om buitenlands gas, voornamelijk afkomstig uit Noorwegen, geschikt te maken voor de Nederlandse markt. Voor de Combinatie Mengstation Zuidbroek 2 (CMZ2) van Visser & Smit Hanab en A.Hak Leidingbouw hebben we onder andere 6 gebouwen met een oppervlak van 3.400 m2 gebouwd.

Juist deze gebouwen vormden een uitdaging in het project. Dat zat hem vooral in het vinden van de juiste sandwichpanelen voor aardbevingsbestendig bouwen, alles in een relatief kort tijdsbestek. De nieuwe stikstofinstallatie bestaat uit 2 delen: de fabriek waar stikstof in 3 luchtscheidingsinstallaties (ook wel koeltorens genoemd) uit de lucht wordt gehaald en het mengstation waar het stikstof bij het geïmporteerde gas wordt gevoegd. Hierdoor wordt de samenstelling zodanig veranderd dat het gas in onze CV-ketels en gasfornuizen gebruikt kan worden.

In het kort:

  • Aanvang van onze werkzaamheden: januari 2020.
  • Naast de realisatie van de 6 gebouwen, hebben we de diverse funderingen gemaakt.
  • De zwaarste gevelelementen wogen bijna 22 ton.
  • Het mengstation wordt momenteel getest en in gebruik genomen. De werkzaamheden aan de fabriek duren tot eind dit jaar. Vanaf begin 2022 start daar de testfase en aansluitend de ingebruikname.

Lees meer over dit project op onze website