Visser&SmitRichardLuijten-11DJvD.2
Visser&SmitRichardLuijten-11DJvD.2

Inleiding Digitalisatie in de bouw

Foto: Dirk-Jan van Dijk

Visser & Smit Bouw nam al vroeg de digitale afslag...

In de bouwsector praten we graag en veel over digitalisatie en dan met name over BIM. Vaak wordt de nadruk gelegd op een 3D-model, maar digitalisatie in de bouw is zoveel meer: pointcloud scannen, Document Management Systemen, samenwerking in de cloud, WAVE app, Virtual Reality, et cetera. En ook het koppelen van digitale systemen zoals de begroting aan het BIM model en het analyseren van data uit al onze systemen. Digitale toepassingen die met de juiste processen, mensen en middelen de juiste verankering krijgen in de (project)organisatie. Om die verankering te waarborgen, hebben wij bij Visser & Smit Bouw het kernteam ‘Informatie, Digitalisatie & Technologie’ (ID&T) in het leven geroepen.

Geen eenrichtingsverkeer
We noemen dit bewust geen afdeling, maar kernteam. Digitalisatie is namelijk niet alleen van een ontwerper en werkvoorbereider, maar van iedereen die aan het project werkt. Daarmee zijn we gelijk bij de kern van digitaal werken: het is een samenwerkingsproces. In BIM bijvoorbeeld staat de ‘I’ voor informatie en dat is voor ons de essentie. BIM en andere digitale hulpmiddelen zien we als communicatiemiddelen, tools waarin je eenvoudig heel veel informatie over het bouwproces kunt opslaan, aan elkaar kunt koppelen en delen, intern en extern, in alle fasen van het bouwproces.

Digitalisatie op projecten
Dat kan wat ons betreft niet vroeg genoeg: zodra een project bekend gemaakt wordt, gaan we analyseren. Wat is er al op het gebied van BIM? Wat kunnen we doen en wat past er bij dit project (best for project)? Welke tools uit onze digitale gereedschapskist zullen het succes van dit project vergroten? Omdat wij de juiste digitale tools op het juiste moment weten in te zetten, zijn we in staat om op elk project maatwerk op digitaal gebied te creëren, om zo maximale toegevoegde waarde te leveren aan het project.

Het toekomstige bouwen
We zijn continu bezig met nieuwe tools en technieken. Dat is mogelijk omdat we een organisatie zijn die zich 100% richt op ontwikkeling. We doen er alles aan om faalkosten te reduceren en het bouwproces efficiënter te laten verlopen. We hebben een beeld van hoe bouwen er in de toekomst uit zou moeten zien. Door nieuwe digitale technieken in te zetten waar deze toegevoegde waarde hebben, werken we stap voor stap naar deze toekomst toe. De toekomst van het bouwen is voor ons geen vergezicht, the future is now!