Hijsklus WDM Emmen 045.2
Hijsklus WDM Emmen 045.2

In uitvoering Actief koolfilter gebouw WMD Drinkwater in Emmen

Foto: John Welling Fotografie

Strakke industriële hal rondom filtratieproces

De waterzuiveringsinstallatie van WMD Drinkwater in Emmen wordt momenteel flink uitgebreid. Er komt een nieuwe AKF-installatie bij, die ervoor gaat zorgen dat het drinkwater nog schoner wordt.

Bouwteam
AKF staat voor Actief Kool Filtratie. In Emmen wordt een stap aan het productieproces van drinkwater toegevoegd door het water door acht met koolstofkorrels gevulde grote ketels te leiden. In een bouwteam met Visser & Smit Hanab, Sax Architecten, Goudstikker-de Vries en WMD zorgen we ervoor dat deze ketels straks niet meer zichtbaar zijn, maar in een onder architectuur gebouwde industriële hal staan.

Ketels van formaat
De ketels zijn 4,5 meter in doorsnede en 9,5 meter hoog. Eind 2020 zijn we begonnen met de bouw van een 3,6 meter diepe betonnen kelderbak, gefundeerd op stalen buispalen. In mei zijn de 8 ketels geplaatst, per schip gearriveerd uit België en daarna met zwaar transport uit Drachten naar de eindbestemming Emmen getransporteerd. De tweede fase van het project bestaat uit het inbrengen van leidingen en het aanbrengen van de staalconstructie, wand- en gevelbeplating. Mooi detail: de buitengevel wordt bekleed met gebrand hout. Het verkoolde oppervlak verwijst naar het materiaal dat wezenlijk is voor het filtratieproces in het gebouw.

De oplevering staat nog dit jaar gepland. WMD verwacht de extra zuiveringsstap in 2022 in bedrijf te nemen.

In het kort

  • Door de nauwkeurigheid van de digitale modellen, konden we in overleg met Visser & Smit Hanab al sparingen laten maken in de nog te produceren roostervloeren. De roostervloeren waren nodig om de begane grondvloer dicht te leggen, zodat veilig gewerkt kon worden.
  • Met de nieuwe zuiveringstechnieken kunnen bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en andere ongewenste stoffen uit het grondwater worden gezuiverd.

Video: Visser & Smit Hanab

Lees meer over dit project op onze website