In uitvoering Hybride operatiekamers OLVG Oost
Artist impression: EGM architecten
Op locatie Oost van ziekenhuis OLVG in Amsterdam bouwen we in bouwteamverband een nieuw hypermodern operatiecomplex met 2 hybride operatiekamers (OK’s). In deze nieuwe OK’s kunnen minimaal invasieve ingrepen, ook wel opereren zonder snijden genoemd, worden uitgevoerd. De nieuwe operatiekamers worden ‘opgehangen’ in de open atria van twee polipleinen. Een technisch hoogstandje voor wat betreft ontwerp, techniek, duurzaamheid en overlastbeperking.
Gerecyclede petflessen
De buitenkant wordt als een ‘wolk’ vormgegeven, een unieke lichte schil voor een grote zware en technische constructie. De oorspronkelijk bedachte houten ribben werden vervangen door ribben van gerecyclede petflessen: financieel aantrekkelijk, gewichtsreducerend, hoog akoestisch, brandwerend en bovenal duurzaam. Niet alleen de buitenkant van de hybride OK’s is innovatief en duurzaam, dat geldt ook voor de binnenafwerking, inrichting en toegepaste installatietechniek. De nieuwe installaties zijn geïntegreerd in een techniekruimte boven de OK’s, die niet te hoog mocht worden in verband met het bestaande dak. Door slimme engineering in BIM is het gelukt de ingreep in het dak beperkt te houden.
Hoge eisen aan overlastbeperking
Het OLVG locatie Oost ligt in hartje Amsterdam, de bouwplaats bedraagt 0 m2 en grenst aan een drukke straat. Bovendien hanteren de polipleinen ook tijdens de bouw hun reguliere openingstijden en blijven aangrenzende gebieden operationeel. Dit project vraagt dus om een strakke en beheerste bouwlogistiek en zorgvuldig omgevingsmanagement. Overlast van trilling en geluid is niet te voorkomen, maar wel te reduceren. Zo hebben we bijvoorbeeld een silent zaag gebruikt voor het maken van de vloergaten, schroefinjectie palen toegepast met een heistelling in een geluidswerende box, en werken we regelmatig in de weekenden.
In het kort
- Bouwteam: OLVG | EGM architecten | Royal HaskoningDHV | Deerns | MedicomZes | ULC Installatietechniek B.V. | Cleanroom Combination Group | Ina Roubos.
- 800 m2.
- Aanvang werkzaamheden: mei 2020.
- Geplande oplevering: eind 2021.
Scannen op de bouwplaats
De nieuwe OK’s in OLVG locatie Oost worden als het ware ‘opgehangen’ in de open atria van twee polipleinen. In werkelijkheid wordt het complex op kolommen gebouwd, waarbij het zwevende effect behouden wordt door alle kolommen aan de zijkanten weg te werken op één kolom na. De OK-box wordt op die manier trillingsvrij tussen de bestaande gevels geplaatst. Die bestaande situatie gaat dus ingrijpend veranderen… maar hoe precies? Hoe staat de nieuwe situatie in verhouding tot de oude situatie? Al in de ontwerpfase konden we dat visualiseren met behulp van 3D-scanapparatuur.
Perfecte basis voor samenwerken in BIM
Tijdens het scannen worden meerdere scans van de bestaande situatie gemaakt. Deze worden aan elkaar gekoppeld tot een zogenaamde pointcloud die tot op de millimeter nauwkeurig het gescande gebied weergeeft. De pointcloud kan vervolgens in BIM-software worden geïmporteerd en gebruikt worden als basis voor het opzetten van het BIM-ontwerpmodel. Op deze manier ontstaat snel een goed beeld van het nieuwe object in zijn omgeving. Bovendien zijn pointclouds een nauwkeurige gegevensbron voor het controleren van metingen. Bijvoorbeeld om de metingen van de omgeving te toetsen of het controleren van objecten op hoofdmaatvoering en detailmaatvoeringen. Scannen helpt grip te houden op potentiële risico’s en fouten.
Actuele informatie over de bouwlocatie wordt in het BIM-model geïntegreerd – en zo verbinden we BIM met de bouwplaats!
Lees meer over dit project op onze website