Bouwfotografe.nl-101sm
Bouwfotografe.nl-101sm

Opgeleverd Uitbreiding PRA Health Sciences

Foto: Bouwfotografe Chantal van den Berg

Europa’s grootste onderzoekslab voor geneesmiddelen staat in Assen

In 2015 bouwde Visser & Smit Bouw in Assen een nieuw laboratoriumgebouw voor PRA Health Sciences, een wereldwijd opererend onderzoeksinstituut naar nieuwe geneesmiddelen. Het gebouw bleek echter al snel te klein te zijn, omdat farmaceutische bedrijven steeds vaker externe partijen zoals PRA Health Sciences inschakelen voor geneesmiddelenonderzoek. Inmiddels is de uitbreiding – en verdubbeling – van het laboratorium annex kantoorgebouw een feit.

Met de recent afgeronde verbouwing heeft PRA Health Sciences nu het grootste analytisch laboratorium voor geneesmiddelenonderzoek van Europa. Dat wat in de PRA vestiging bij het Martini Ziekenhuis in Groningen wordt getest, wordt in Assen geanalyseerd.

In balans

Doordat de samenwerking tussen de verschillende partijen in fase 1 (de oorspronkelijke nieuwbouw) zo goed ging, werd ook fase 2 (de uitbreiding) met dezelfde partijen uitgevoerd. Er werd gewerkt met dezelfde architect, constructeur en installateur. Alle kennis die was vergaard in de eerste fase, kon worden doorgezet. Een win-winsituatie voor alle partijen. De basis was het klonen van het eerste gebouw, maar door een subtiele ingreep in het gevelbeeld heeft de architect de uitbreiding wel een eigen uiterlijk gegeven.

In het kort:

  • 3.000 m2 BVO verdeeld over drie bouwlagen alsmede 75 parkeerplaatsen
  • Gebouw bestaat uit een aantal grotere labruimten aangevuld met onderzoeks- en stafkantoren, een bedrijfskantine en vergaderruimten.
  • Project is ontwikkeld door KondorWessels Projecten, Visser & Smit Bouw/MedicomZes was bouwkundig aannemer. HOMIJ Technische Installaties verzorgde de installaties.

Lees meer over dit project op onze website