Bouwfotografe.nl-50_voorkeursm
Bouwfotografe.nl-50_voorkeursm

Op de cover Uitbreiding laboratorium PRA Health Sciences in Assen

Foto: Bouwfotografe Chantal van den Berg

Eerste gebouw in feite gekopieerd

Misschien wel actueler dan ooit: geneesmiddelenonderzoek. PRA – voorheen Pharma Bio Research – verricht al ruim 35 jaar geneesmiddelenonderzoek in Nederland, in haar onderzoekscentra in Groningen en laboratoria in Groningen en Assen. In 2015 is het lab in Assen verhuisd naar een nieuw gebouw in dezelfde plaats, gebouwd door Visser & Smit Bouw. Op dat moment kon men niet vermoeden dat er een paar jaar later al een forse uitbreiding nodig zou zijn. Inmiddels hebben we die uitbreiding – en verdubbeling – van het laboratorium annex kantoorgebouw opgeleverd.

In Assen richt PRA zich op onderzoek ten behoeve van nieuwe en innovatieve geneesmiddelen. Gekeken wordt naar de veiligheid van geneesmiddelen, maar ook naar de effectiviteit ervan en mogelijke bijwerkingen en dosering.

Ingehaald door de tijd

Rond het moment dat PRA in 2015 haar nieuwe lab in gebruik nam was er al een trend ingezet dat farmaceuten onderzoeken steeds minder zelf doen, maar die uit te besteden. Dat bracht een enorme groei in de markt teweeg en al snel liep PRA tegen ruimtegebrek aan.

Meer van hetzelfde

Het laboratoriumgebouw van PRA aan de Amerikaweg besloeg 3.000 m2. Na de door MedicomZes gerealiseerde uitbreiding is nu 6.000 m2 beschikbaar. Het totale gebouw bestaat uit een aantal grotere labruimten aangevuld met onderzoeks- en stafkantoren, een bedrijfskantine en vergaderruimten. Daarmee staat Europa’s grootste onderzoekslab voor geneesmiddelen nu in Assen.