Corona polikliniek UMCG
Corona polikliniek UMCG

Opgeleverd Noodvoorzieningen voor ziekenhuizen in coronacrisis

Foto: ANP

Medische capaciteit opvoeren op een verantwoorde manier

In het begin van de coronapandemie gingen de filmpjes van de bouw van twee noodziekenhuizen in China de wereld over. Deze ziekenhuizen werden in een week tijd gebouwd. Maar ook in Nederland heeft de bouwbranche haar flexibiliteit bewezen door snel in actie te komen en met behulp van improviserende samenwerking ziekenhuizen te voorzien van tijdelijke faciliteiten tijdens de coronacrisis. MedicomZes wist bijvoorbeeld binnen een week zowel noodvoorzieningen in Amsterdam als in Groningen operationeel te krijgen. Albert Bok, directeur MedicomZes, vertelde erover in het programma Bouwmeesters op BNR Nieuwsradio.

In Amsterdam bouwde MedicomZes faciliteiten voor het OLVG, het Amsterdam UMC (locatie AMC) en het Antoni van Leeuwenhoek. Voor het UMCG in Groningen verzorgden we met spoed een interne verbouwing voor een speciale corona-polikliniek.

Goede relaties en samenwerking maken snelle actie mogelijk

Noodvoorzieningen voor ziekenhuizen, binnen enkele dagen gebouwd en direct inzetbaar. Ongeacht de locatie. Hoe doe je dat? Albert Bok zegt daarover op BNR Nieuwsradio: ‘Wij zijn al 40 jaar doorlopend aanwezig in diverse ziekenhuizen voor de meest uiteenlopende werkzaamheden op het gebied van ontwerp, realisatie, beheer en onderhoud. In die jaren leer je lezen en schrijven met elkaar, heb je aan een half woord genoeg en gá je ervoor. Dankzij die relatie kun je in tijden van maatschappelijke nood snel opschalen. Het OLVG bijvoorbeeld heeft ons op maandag benaderd; een week later was de triagetent – ondanks de beperkende werkomstandigheden – operationeel.’

Spoedeisende bouw voor spoedeisende hulp; luister HIER naar de podcast van het programma Bouwmeesters op BNR met o.a. Albert Bok.