Collectie Centrum Nederland
Collectie Centrum Nederland

Opgeleverd CollectieCentrum Nederland in Amersfoort

Foto: Mart Stevens

Vier rijkscollecties onder één dak

Het CollectieCentrum Nederland (CC NL) wordt het fysieke geheugen van Nederland: van de cultuur van alle dag van het Openluchtmuseum, de ‘officiële’ cultuur van het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, tot de koninklijke cultuur van museum Paleis Het Loo. In het depot worden vanaf eind 2020 zo’n 675.000 objecten bewaard die niet permanent in de musea tentoongesteld worden.

Sober en doelmatig, maar optimale werkcondities

Aan de buitenkant heeft het CollectieCentrum Nederland de dimensies van een distributiecentrum. Maar schijn bedriegt: de immense betonnen constructie met een vloeroppervlak van ongeveer zes voetbalvelden is een groot depot voor museale objecten. Het compacte gebouw kent weinig buitenoppervlak, is vrij indeelbaar en uitbreidbaar. Het kent een volumeopbouw met een ‘kop’, ‘hals’ en ‘romp’. De ateliers zijn heel open en geven de restauratoren een perfecte lichtinval en noorderlicht om te werken aan de erfgoedcollecties.

Eisen

De objecten lopen uiteen van schilderijen tot meubels en van sieraden tot karren. Door de waarde van de objecten moet het nieuwe depot aan heel veel eisen voldoen. Het zijn niet alleen kostbare objecten, maar ook kwetsbare objecten die in het depot bewaard worden. Luchtvochtigheid, temperatuur, trillingsvrijheid en natuurlijk veiligheid waren belangrijke factoren bij het ontwerp en de bouw.

De bouwfase van het depot is in mei van dit jaar afgerond. Momenteel vindt de verhuizing van de vier collecties plaats over een tijdsbestek van ongeveer een jaar. De officiële opening is eind dit jaar.

In het kort:

  • Gevestigd op bedrijventerrein Het Podium in Amersfoort Vathorst, langs de A28 en het NS station Vathorst
  • Vloeroppervlak: ruim 31.000 m2
  • Het depot is compact, maximaal efficiënt en optimaal geïsoleerd. Het is dan ook volledig energieneutraal en bijna 0-op-de-meter.
  • Gecertificeerd in de hoogst haalbare BREEAM-categorie, Outstanding
  • Ontwerpteam: architectenbureau Cepezed, adviesbureaus ABT, Valstar Simonis en Peutz

Lees meer over dit project op onze website