190923 3D doorsneden (Zwarte lijnen)-mc (bron Ector Hoogstad Architecten)sm
190923 3D doorsneden (Zwarte lijnen)-mc (bron Ector Hoogstad Architecten)sm

In uitvoering Nieuwbouw SRON Netherlands Institute for Space Research in Leiden

Foto: Ector Hoogstad Architecten

Specialistisch werk vraagt om bijzonder gebouw

De hoofdvestiging van SRON Netherlands Institute for Space Research krijgt een nieuw onderkomen op het Bio Sciencepark in Leiden. Hier gaan zo’n 150 sterrenkundigen, atmosfeeronderzoekers, instrumentmakers en andere wetenschappers zich vanaf 2021 bezighouden met onderzoek naar astrofysica, exoplaneten, de atmosfeer, het klimaat en nieuwe technologieën.

Daarnaast bouwt en test SRON ruimtesensoren en meetinstrumenten in speciale, trillingsarme cleanrooms en cryogene ruimten, die zich op de begane grond bevinden. Het gebouw is ca. 9.000 m2 groot waarvan 1.600 m2 bestaat uit laboratoria en cleanrooms.

Duurzame bouw

Als on­der­zoeks­or­ga­ni­sa­tie die zich toe­legt op het be­stu­de­ren van de at­mos­feer van de aar­de, wil SRON ook fy­siek een po­si­tie­ve im­pact heb­ben op na­tuur en mi­li­eu door die mi­ni­maal te be­las­ten. Belangrijke eis van opdrachtgever NWO (de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), waartoe SRON behoort, was een zo duurzaam mogelijk gebouw. Het gebouw is daarom ontworpen naar de standaard van BREEAM Excellent. Deze certificering houdt niet op na de ontwerpfase, maar gaat door tijdens de realisatie en het beheer. Door het gebruik van duurzaam hout en recyclebare materialen wordt milieu-impact tijdens de bouw zoveel mogelijk beperkt. Naast verantwoorde materialen is er ook aandacht voor afvalscheiding en gematigd energie- en watergebruik.

In het kort:

  • 9.000 m2 BVO, bestaande uit trillingsarme cleanrooms, laboratoria, werkplaatsen en kantoren.
  • We bouwen op een universiteitsterrein met veel hypergevoelige meetapparatuur in de directe omgeving van onze bouwplaats. Zo wordt hier de golfslag van de Noordzee gemeten. Daarom bouwen we trillingsarm.
  • De glazen gevel op de begane grond, waardoor de bijzondere activiteiten van SRON ook direct zichtbaar zijn voor het publiek, zorgt ook voor de luchtdichting van de cleanrooms.
  • Partners: Aronsohn (projectmanagement), Ector Hoogstad Architecten (architect), Deerns Nederland (installatieadviseur), Pieters Bouwtechniek (constructeur), Peutz (bouwfysisch-, akoestisch- en brandveiligheidsadviseur), Brink Management & Advies (BIM-adviseur) en GBM Advies (adviseur beheer en onderhoud).

Lees meer over dit project op onze website