Boele_1859906_hoofdfoto
Boele_1859906_hoofdfoto

In uitvoering Nieuw Universiteitsgebouw VU Amsterdam

Als elke vierkante meter telt

Aan de buitenkant lijkt het nieuwe universiteitsgebouw van de VU in Amsterdam behoorlijk af. Van binnen zie je de contouren van alle functies, maar alle verdiepingen en zalen zijn nog leeg. Maar niet lang meer: we zijn begonnen aan de afbouwfase.

We zijn van diep gekomen op het campusplein: na het onder water storten van beton, op 17 meter diepte, is het casco gebouw inmiddels klaar. De buitengevel, van donker natuursteen verraadt weinig van de binnenkant. Des te spectaculairder is het om het gebouw binnen te treden. Het atrium roept nu al heel wat ‘oohh’s’ en ‘aaahhh’s’ op. De verdiepingen baden in een zee van licht dat door het dak en de enorme glaspartijen in de gevels ongehinderd binnenvalt. Het is een getrapt oplopend gebouw, met aan de campuskant zeven en aan de De Boelelaan twaalf verdiepingen. De onderste verdiepingen van het gebouw krijgen onderwijs, culturele en horecafuncties. Vanaf de zevende tot de twaalfde verdieping komen kantoorruimten voor medewerkers van de VU.

In het kort

  • Een gastvrije ontmoetingslocatie waar dagelijks ca. 5.600 mensen gebruik van gaan maken
  • 31.000 mvloeroppervlak
  • 3-laagse ondergrondse parkeergarage van 24.000 m2 (ruimte voor 600 auto’s en 1.300 fietsen)
  • Onder meer 9 collegezalen, waarvan 6 multifunctioneel: ’s avonds bioscoop- /theaterzaal, cursusruimte
  • BREAAM NL Excellent
  • Bouwcombinatie Campusplein: Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw

Bijzonder

Op de prestigieuze Zuidas telt elke vierkante meter. Dan is de winst groot als je bij een gelijkblijvende gebouwhoogte zomaar een bouwlaag meer kunt realiseren…Volgens de traditionele bouwwijze met conventionele betonvloeren en verlaagde plafonds zou het gebouw maar elf bouwlagen hoog mogen zijn. We besloten echter om het Slimline-vloersysteem toe te passen. De slanke vloerdelen hebben holle ruimtes waarin de installaties zijn verwerkt. Dat leverde precies genoeg hoogtewinst per verdieping op om een twaalfde bouwlaag te realiseren.

Lees meer over dit project op onze website