Jeroen van Summeren
Jeroen van Summeren

Werken bij Visser & Smit Bouw Altijd op zoek naar de slimste oplossing

Wanneer je mensen spreekt over een bouwproject, hebben ze bij de termen uitvoerder en calculator direct een beeld. Dat is bij mijn functie, die van bouwtechnoloog, minder snel het geval. Mijn werk bij Visser & Smit Bouw houdt onder andere in dat ik al in een vroeg stadium een efficiënt bouwproces ontwerp. Ook ben ik verantwoordelijk voor een goede overdracht naar de uitvoering toe. Dat levert natuurlijk voor alle betrokken partijen voordelen op. Hoe mijn rol er dan precies uitziet en wat de voordelen zijn? Dat leg ik graag uit.

Bouwen is voor mij een interessant samenspel tussen opdrachtgever, architect, adviseur en aannemer. Samenwerking en afstemming moeten gedurende het hele proces centraal staan, vanaf het beoordelen van een aanbestedingsleidraad tot de oplevering van een project. Bij Visser & Smit Bouw werken we al jaren vanuit deze moderne, integrale visie om gezamenlijk tot het beste resultaat te komen. Dit samen optrekken geldt zowel voor de partijen onderling, als voor de verschillende afdelingen binnen ons bedrijf. De afdeling Bouwtechnologie en Cost Engineering waar ik onderdeel van ben, speelt hierin een essentiële rol.

Samenwerking en afstemming moeten altijd centraal staan

Van A tot Z

Samen met mijn collega’s van de afdeling is het mijn taak om in de tenderfase de beste kostprijs en bouw- en uitvoeringsmethodiek voor een project te bepalen. Als bouwtechnoloog denk ik al vanaf het eerste moment mee over hoe het uitvoeringstraject er van A tot Z uit gaat zien. Vanuit mijn uitvoeringsexpertise bekijk ik de bouwkundige opties en draag ik bij aan het bepalen van de beste bouwvolgorde.

De beste aanbieding

Vervolgens kijk ik naar welke planning, bouwplaatsinrichting en logistiek daarbij passen. Dat is met de veelal binnenstedelijke bouwprojecten die we doen vaak een uitdaging. Ik bereid alles tot in detail voor en neem bijvoorbeeld ook direct mee hoe lang het duurt om materialen op afroep beschikbaar op de bouwplaats te krijgen. Het resultaat is dat we in de tenderfase al het hele bouwproces, de planning en de kosten in beeld hebben. Zo komen we met het tenderteam tot het beste plan van aanpak en de beste aanbieding.

We hebben in de tenderfase al het hele bouwproces, de planning en de kosten in beeld

Naar de uitvoering

Als een werk is aangenomen, speel ik een belangrijke rol in de overdracht van het projectplan en ben ik zeker nog gedurende een aantal maanden betrokken voor opstart en kennisoverdracht. Met de collega’s die niet in de tenderfase bij het project waren betrokken, delen we de uitgangspunten waarmee we tot de aanbieding zijn gekomen. Doordat ik zelf ook jaren uitvoerder ben geweest, weet ik waar ik over praat en kunnen uitvoerders met eventuele vragen bij mij terecht. Na dat moment weet iedereen op de bouw precies wat hij moet doen en zit mijn taak er op. Wanneer een project is afgelopen, bespreken we hoe de uitvoering is verlopen. Zo leren we direct uit de praktijk en die ervaring nemen we weer mee naar het volgende project.

Ongelooflijk trots

Het mooiste aan mijn werk vind ik toch wel dat ik in de (meestal hectische) tenderfase direct met mijn kennis en kunde kan bijdragen aan een gedegen plan voor de uitvoering van een project. Het is prachtig om met elkaar slimme oplossingen te vinden voor bouwkundige obstakels of uitdagingen in de planning, en vervolgens in de praktijk te zien dat het goed werkt. We doen dat ook nog eens voor grote, complexe projecten, met alles wat daar aan omgevingsmanagement bij komt kijken. Als ik langs zo’n imposant gebouw rijd waaraan ik gewerkt heb, ben ik ongelooflijk trots! En sta ik eigenlijk ook al te popelen om weer aan het volgende project te beginnen.

Het is prachtig om slimme oplossingen te vinden en in de praktijk te zien dat het werkt

Jeroen van Summeren (46) is sinds 1992 werkzaam in de bouw. Hij heeft diverse functies bekleed in de werkvoorbereiding en later in de uitvoering. Inmiddels is hij 15 jaar bouwtechnoloog en heeft hij een indrukwekkend aantal projecten op zijn cv staan, met name in de hoogbouw. Sinds 2016 werkt Jeroen bij Visser & Smit Bouw.

Ga naar onze website om meer te weten te komen over werken bij Visser & Smit Bouw