Render Slotervaart afstand entree gebouw C
Thumbnail slotervaart

In uitvoering Transformatie voormalig Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam

MedicomZes en Homij hebben de afgelopen twee jaar gewerkt aan een ingrijpende transformatie en verduurzaming van het voormalige Slotervaartziekenhuis. Het constructieve casco bleef staan, terwijl alle bouwkundige onderdelen en installaties volledig werden vernieuwd. Extra uitdaging: huurders met gevoelige apparatuur én kritische bedrijfsvoering bleven tijdens de renovatie zitten. Dit betekende dat er niet te veel trillingen mochten worden veroorzaakt en er soms ook gewoonweg gestopt moest worden met het sloopwerk. Om de bedrijfscontinuïteit van de zittende huurders te waarborgen, zijn ook hun oude installaties eerst in stand gehouden.

Tijdens de eerste fase (afgelopen april afgerond) van de cascorenovatie is bijna 90 procent van het kruisgebouw gesloopt. Plafonds, wanden, vloerzeilen, sanitair, gevelkozijnen eruit gehaald en oude operatiekamers gesloopt. Vervolgens is de gevel in zijn geheel opgewaardeerd met onder meer hoogwaardig triple glas, nieuwe buitenplafonds en nieuwe zonwering. Homij heeft het pand voorzien van duurzame gebouwinstallaties en een hightech gebouwbeheerssysteem. Het gebouw is straks energiezuinig, gasloos en daarmee toekomstbestendig.

Inmiddels is begonnen aan fase twee. Huurders kunnen hun apparatuur aan de nieuwe energierail koppelen, waarna de oude installaties gesloopt worden. De laatste fase begint dit najaar. Dan hebben de vertrekkende huurders het pand verlaten, worden de laatste vleugels  gesloopt en voorzien van een nieuwe hoogwaardige gevel. Volgend jaar februari moet het hele project klaar zijn.

In het kort

  • Het voormalige Slotervaartziekenhuis stamt uit de jaren zeventig en bestaat uit 11 bouwlagen met elk 4 vleugels. Totale oppervlakte: circa 44.000 m2.
  • In de loop van de tijd is er veel verbouwd in het pand. Veel van deze verbouwingen zijn nooit op (archief-)tekeningen gezet, waardoor er veel afwijkingen in de bestaande toestand zijn aangetroffen. Resultaat: een grote hoeveelheid wijzigingen zijn in de realisatie  gemonitord en uitgevoerd.
  • Het gebouw krijgt als ‘Slotervaart Centrum voor Zorg’ een nieuwe functie en biedt straks onderdak aan verschillende vormen van zorg, zoals diagnostiekcentra, eerstelijns- en specialistische zorg. Een ROC in het gebouw leidt verpleegkundigen op en op de hogere verdiepingen worden woningen gerealiseerd voor mensen die langdurige zorg nodig hebben.
  • Architect: INBO Architecten
  • Uitvoering: Bouwcombinatie MedicomZes en Homij Technische Installaties
  • De dakopbouw meet 6000 m2, met een volledig stalen constructie en een dak met zonnepanelen. Ontwerp: Roberto Meyer van MVSA Architects.