Voorwoord Albert Bok
Voorwoord Albert Bok2

Voorwoord

We merken het dagelijks. In een tender, in de uitvoering en minstens zo belangrijk: tijdens de voorbereiding van een project. Hoe waardevol het is om collega’s in huis te hebben met bijzondere expertise op het gebied van ontwerpen. Een mooi voorbeeld is een recent verworven project, de nieuwbouw van een slibdrooginstallatie voor HVC in Alkmaar. Hier hebben we de kennis en ervaring van onze eigen engineers benut en is in nauwe samenwerking met werkvoorbereiding en uitvoering een tenderontwerp gemaakt waarin direct diverse wezenlijke optimalisaties zijn ingebracht.

Goed werk leveren, dat kan alleen als we de voorkant van een project – het ontwerp en de voorbereiding – écht goed doen en geen genoegen nemen met minder. Onze successen in projecten groeien met name door de fases van ontwerpen, engineering en werkvoorbereiding goed te doorlopen en voorkomen dat we in een fase aan het compenseren zijn, omdat in de voorliggende fase zaken zijn blijven liggen. In deze Slagkracht vertelt collega en ontwerpleider Bart Punte over het strak organiseren van het ontwerpproces van tegenwoordig.

Met onze eigen ontwerp- en engineeringsafdeling onderscheiden we ons van veel andere bouwbedrijven. Al is afdeling niet het juiste woord. Zeker niet nu we steeds meer in integrale projectteams werken, brengen onze ontwerpers in alle stadia van een project direct hun expertise in. Ontwerpverantwoordelijkheid vraagt natuurlijk ook om zorgvuldigheid. Daarom is het belangrijk om ook in de ontwerpfase goed samen te werken met de opdrachtgever en onze partners.

Denk aan de constructeur en architect. In deze editie is het woord ook aan deze partners en onze collega’s over het belang van een goede samenwerking, maar ook over integraal ontwerpen. Niet vanuit één specifiek perspectief ontwerpen, maar de beste ontwerpkeuzes als je rekening houdt met alle disciplines en belangen. Een derde belangrijk thema dat aan bod komt en onmisbaar is in het complexe bouwproject van vandaag is digitalisering.

Toch blijft bouwen altijd mensenwerk. Want ook al heb je een uitgekiend ontwerp, harmonieuze samenwerking en de beste digitale tools. Het zijn nog steeds onze collega’s die het samen met onze partners buiten waar moeten maken.

Albert Bok
Directeur

  • Deel dit artikel