Sron interieur
Sron interieur

Opgeleverd Nieuwbouw SRON Netherlands Institute for Space Research in Leiden

Foto's: Peter de Ruijg

Een buitenaards bouwproject.

Wie aan ruimteonderzoek denk, denkt al snel aan grote internationale organisaties als NASA en ESA. Maar ook in Nederland hebben we een eigen expertise-instituut dat onderzoek doet vanuit de ruimte: SRON. Hier worden sensoren en instrumenten gebouwd die meegaan op ruimtemissies. Zeer gevoelige meetapparatuur die wordt ontwikkeld in hypermoderne cleanrooms en cryolabs.

MedicomZes realiseerde in samenwerking met technisch dienstverlener Kuijpers de nieuwe hoofdvestiging voor dit instituut op het Bio Sciencepark in Leiden. De nieuwe hoofdvestiging biedt ruimte aan de medewerkers van SRON en aan samenwerking met topwetenschappers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en aan duurzame samenwerking met andere organisaties en het bedrijfsleven.

MedicomZes is specialist in het bouwen van complexe ruimtes die aan de hoogst denkbare eisen op het gebied van veiligheid, stabiliteit en hygiëne moeten voldoen. Belangrijkste wapenfeit binnen dit project was de bouw van een volledig trillingsvrije vloer van 5.000 m3 met 800 ton wapening. Cleanrooms en lab moesten luchtdicht zijn en er mocht geen elektromagnetische straling binnen komen. Ook dat is tot in het laatste detail getest en gemeten.

Het gebouw is ontworpen naar de standaard van BREEAM Excellent. Deze certificering houdt niet op na de ontwerpfase, maar gaat door tijdens de realisatie en het beheer. Door het gebruik van duurzaam hout en recyclebare materialen werd de milieu-impact tijdens de bouw zoveel mogelijk beperkt. Naast het gebruik van verantwoorde materialen was er ook aandacht voor afvalscheiding en gematigd energie- en watergebruik.

Neem hier een kijkje in het nieuwe SRON hoofdkwartier

In het kort

  • Ca. 10.000 m2 BVO, bestaande uit trillingsarme cleanrooms, laboratoria, werkplaatsen en kantoren.
  • Er is gebouwd op een universiteitsterrein met veel hypergevoelige meetapparatuur in de directe omgeving van onze bouwplaats. Zo wordt hier de golfslag van de Noordzee gemeten. Daarom bouwden we trillingsarm.
  • De glazen gevel op de begane grond, waardoor de bijzondere activiteiten van SRON ook direct zichtbaar zijn voor het publiek, zorgt ook voor de luchtdichting van de cleanrooms.
  • Partners: Aronsohn (projectmanagement), Ector Hoogstad Architecten (architect), Deerns Nederland (installatieadviseur), Pieters Bouwtechniek (constructeur), Peutz (bouwfysisch-, akoestisch- en brandveiligheidsadviseur), Brink Management & Advies (BIM-adviseur) en GBM Advies (adviseur beheer en onderhoud).

Lees meer over dit project op onze website