Voorwoord
Afwachten is geen optie
Foto: Marina Kemp
Over tien jaar ziet de bouw er heel anders uit. Daar ben ik van overtuigd. Ten opzichte van andere branches werken we in een vrij traditionele sector waarin de laatste tachtig jaar geen hele grote veranderingen hebben plaatsgevonden. En dat is juist het gevaar. De ontwikkelingen komen op gang en we moeten daarbij aansluiten om niet buiten de boot te vallen. We moeten waken voor het ‘Kodak-syndroom’. Dat bedrijf dacht ook dat het niet zo’n vaart zou lopen en werd toen ineens aan alle kanten ingehaald.
Eén van de ontwikkelingen waar ik veel van verwacht is circulariteit, het thema van deze Slagkracht. Circulair bouwen staat nu nog in de kinderschoenen, maar zodra we in de markt beseffen dat er een businessmodel inzit, kan het wel eens heel snel gaan. Maar wanneer is een gebouw eigenlijk precies circulair? En wat betekent circulair bouwen voor onze rol als aannemer? In ‘Podium’ geeft architect, innovator en visionair Thomas Rau antwoord op deze en andere vragen.
Ook aandacht voor LAB42, een nieuw gebouw van de Universiteit van Amsterdam dat deels bestaat uit een circulaire structuur. Tenderleider Mohamed Boulghalegh en duurzaamheidsdeskundige Sander Holm nemen het voortraject onder de loep. Welke verbeteringen hebben we al geïmplementeerd en wat is er mogelijk als we nóg eerder met de opdrachtgever aan tafel zitten? Andere duurzame projecten in deze Slagkracht die raken aan circulariteit zijn het entreegebied van Amsterdam UMC, locatie AMC, en de herbestemming van de Onnakerk in Steenwijk.
Binnen Visser & Smit Bouw beseffen we dus heel goed dat het anders moet. Misschien duurt het nog twintig jaar voordat circulair bouwen écht een vlucht neemt, maar wat ons betreft is afwachten geen optie. De grootste uitdaging die wij zien: cultuurverandering. Met deze Slagkracht over circulariteit geven we alvast een aanzet.
Veel leesplezier!
Bart van Eijk
Algemeen Directeur