_MVK1930
_MVK1930

Opgeleverd Vertrekhal Rotterdam The Hague Airport

Foto: Moen & Van Oosten Architecten

Renoveren, verbouwen en uitbreiden in operationele terminal

Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft een vernieuwde vertrekhal! De terminal beschikt nu over een ruimere en moderne vertrekhal met veel licht vanaf alle zijden dankzij de glasgevels langs het gehele gebouw. De hal biedt veel meer comfort voor passagiers en heeft een rustige uitstraling. De gewaardeerde kwaliteiten van RTHA, zoals overzichtelijkheid, kleinschaligheid, snelheid en gemak, zijn ook met de ingebruikname van de nieuwe terminal weer geborgd.

Gekenmerkt door uitdagingen
De opdracht van VolkerWessels Bouw Schiphol kort samengevat: de bestaande luchthaventerminal aan airside over de volledige lengte van 100 meter uitbouwen met 10 meter, een deel van de oude vertrekhal slopen en een ander bestaand gedeelte integreren in de nieuwbouw. Ook de realisatie van een nieuw securitycentrum en nieuwe ruimtes voor de afhandeling van bagage hoorden bij de opdracht. Kortom: een grote klus, die tevens complex was omdat de operatie vanzelfsprekend ongehinderd door moest gaan.

Veelzijdig ontwerp
In het ontwerp van Moen & van Oosten Architecten is rekening gehouden met (dag-)licht, een zakelijke en warme uitstraling, en met duurzaamheid van de luchthaven. Zo bindt het sedumdak met mos fijnstof en zet het CO2 om in zuurstof. Ook draagt deze groene dakbedekking bij aan een goede isolatie in zomer en winter. In de hal wordt gebruik gemaakt van zuinige ledverlichting en een hypermodern intelligent verlichtingssysteem. De luchtbehandelingskast van de oude vertrekhal is hergebruikt.

In het kort:

  • In januari 2018 is gestart met de verbouwing.
  • De uitbouw zorgt voor circa 1.000 m2 extra aan vloeroppervlak; van het bestaande vloeroppervlak is ca. 1.500 m2 verbouwd.
  • De nieuwbouw en de oude vertrekhal (1970) vormen samen een harmonisch geheel, waarbij eenheid is gebracht in het uiterlijk en de uitstraling van het gebouw aan luchthavenzijde.
  • Drie knelpunten zijn opgelost: de capaciteit en kwaliteit van het centraal security filter, de verwerking van de uitgaande ruimbagage en de ruimte voor passagiers achter de security check.
  • Er zijn 3 nieuwe gates bij gekomen.
  • De vernieuwde vertrekhal heeft 2 panoramaterrassen.
  • Officiële opening staat gepland voor voorjaar 2021.

Lees meer over dit project op onze website