Bouwfotografe.nl-44
Bouwfotografe.nl-44

Opgeleverd Metaalrecyclingfabriek Purified Metal Company

Foto: Bouwfotografe Chantal van den Berg

Staal met een goed verhaal

In Farmsum, gemeente Delfzijl, hebben we de fabrieksinstallatie van Purified Metal Company (PMC) mee ontwikkeld en gebouwd. In de tweede helft van 2020 is de metaalrecyclingfabriek werkend overgedragen. Het proces van PMC is volledig gebaseerd op circulariteit: in een gesloten systeem wordt verontreinigd staal ontdaan van toxische stoffen en omgezet in zogeheten Purified Metal Blocks™ (PMB’s), een hoogwaardige grondstof voor staalfabrieken.

Het complex bestaat globaal uit een procesgebouw, bestaand uit acht bouwdelen, een kantoor en een overslagterrein. De aardbevingsbestendige constructie bestaat uit een betonnen fundering, een staalconstructie met stalen dak en gevels uit sandwichpanelen. De geheel gesloten fabriek is speciaal ontworpen om de veiligheid van mens en milieu te garanderen tijdens verwerking en transport. Net als bij een asbestsanering wordt het fabrieksgebouw op permanente onderdruk gehouden door grote afzuigventilatoren en wordt de afgezogen lucht gefilterd met HEPA filters om asbestdeeltjes af te vangen.

Visser & Smit Bouw verzorgde de uitvoering van de bouwkundige werkzaamheden, gebouwgebonden installaties en infra. We werkten daarbij nauw samen met partner Küttner GmbH, die de procesinstallaties uitvoerde.

In het kort:

  • Dit is de eerste recyclingfabriek ter wereld die op duurzame wijze vervuild staal kan verwerken tot een schoon en hoogwaardig product dat dient als grondstof voor de staalindustrie.
  • De fabriek kan elk jaar 150.000 ton vervuild schroot verwerken tot nieuw staal. Dat is evenveel als 15 Eiffeltorens.
  • De installatie is opgenomen in een fabriekscomplex met een oppervlakte van 6.200 m2. Het kantoor heeft twee verdiepingen en meet 400 m2. Het gehele terrein heeft een oppervlakte van 38.770 m2.
  • Het project vroeg om een optimale integrale realisatieplanning en strakke coördinatie tussen bouwkundige werkzaamheden en procesinstallatiewerk. Dankzij intensieve Lean planningsessies hadden beide partijen continu goed inzicht in elkaars kritieke paden in de planning.

Lees meer over dit project op onze website