Tijdelijk security filter hoofdfoto en carrousel_web
Tijdelijk security filter hoofdfoto en carrousel_web

Bron: Schiphol Group

Op de cover Tijdelijk securityfilter, Schiphol

Begin oktober werd een gloednieuw securityfilter op luchthaven Schiphol geopend. Ontwerp en bouw van dit nieuwe filter werd door VolkerWessels Bouw Schiphol en partners in krap 13 maanden gerealiseerd.

Ruimte voor de verbouwing van Terminal 1
Om een optimale security check tijdens de omvangrijke verbouwing van Vertrekhal 1 mogelijk te maken, is een capaciteitsuitbreiding van acht nieuwe security lanes noodzakelijk. Na de security check in het nieuwe filter, vervolgen de passagiers via de BC-corridor hun weg naar de Lounge en Gates. Dit nieuwe gebouw is neergezet op het Cockpitplein, tussen de verkeerstoren, het bemanningscentrum en Vertrekhal 1A.

Tegelijkertijd ontwerpen, plannen en bouwen
Terwijl begin oktober 2018 de eerste palen de grond ingingen voor de ruwbouw, maakte ons projectteam, samen met opdrachtgever Schiphol, het technisch ontwerp gereed voor de afbouwfase. Bij de viering van het hoogste punt in juni 2019, was de afbouw al in volle gang.

Indrukwekkende teamprestatie
Dennis Stout, programmadirecteur Herontwikkeling Vertrek & Lounge 1 van Schiphol, was onder de indruk van deze teamprestatie: “Waar je een jaar geleden nog op een parkeerplaats stond, bevind je je nu in een prachtig securityfilter met alles erop en eraan.”