Ricardo de Leeuw-sm
Ricardo de Leeuw-sm

Werken bij De kracht van voorspelbaarheid

Ricardo de Leeuw: Als Hoofd Ontwerp & Werkvoorbereiding bij Visser & Smit Bouw Amsterdam heb ik een bijzondere dubbelrol. Ik zorg ervoor dat we de juiste mensen op de juiste plaats hebben en dat ze daar het beste uit zichzelf halen. Daarnaast heb ik een belangrijke adviserende rol in tenders, waarbij ik kritisch kijk naar het ontwerp- en voorbereidingsdeel. Een mooie hybride positie. Hoe ik die precies invul, leg ik je graag uit.

Wat maakt mijn baan zo leuk en zo bijzonder? Wat natuurlijk allereerst opvalt is dat ik zowel ‘ontwerp’ als ‘werkvoorbereiding’ onder mijn hoede heb. Het voordeel hiervan is dat de lijnen erg kort zijn. Ik streef ernaar dat we continu als een echte eenheid werken en dat de traditionele scheiding tussen deze afdelingen vervalt. Dat lukt goed en daar ben ik trots op. We werken hier echt als team aan een gezamenlijk doel.

Groei door maatwerk
Leidinggeven is maatwerk. Daar ligt ook de kracht van mijn functie. Ik spreek iedereen minimaal een keer per maand. Ik probeer mijn mensen echt te kennen zodat iedereen op zijn eigen niveau en op de snelheid die bij ze past naar een hoger plan gaat. Je luistert en houdt waar het nodig is een spiegel voor. Iedereen moet weten waar hij goed in is maar ook waar ze nog aan moeten werken. Dat is erg belangrijk. Als mensen weten waar ze goed in zijn en waar hun aandachtspunten liggen, dan heb ik mijn werk goed gedaan.

Als mensen weten waar ze goed in zijn en waar hun aandachtspunten liggen, dan heb ik mijn werk goed gedaan


De juiste mensen, de juiste teamsamenstelling

Ik begeleid op dit moment als functioneel leidinggevende zo’n 50 mensen. Dit varieert van  ontwerpleiders tot projectcoördinatoren en werkvoorbereiders. Een van mijn taken is dat we mensen hebben die op hun plek zitten en dat ze optimaal functioneren. Ik heb daarom veel tijd besteed aan het samenstellen van de teams.

Belangrijk aan de zijlijn
Hoewel de projectleiders het uiteindelijk moeten doen, speel ik aan de zijlijn een belangrijke rol bij projecten. Ik kijk tijdens een tender mee met het ontwerp- en het werkvoorbereidingsdeel en de stafbezetting die daarbij hoort. Ik kijk mee naar de contractvorm en analyseer mogelijke risico’s. Op het moment dat het project daadwerkelijk valt, adviseer ik de projectleider bij het inregelen. We gaan pas door als een ontwerp grondig is getoetst en is afgerond, integraal met alle betrokken partijen.

Vroeg sturen zorgt voor helderheid bij de klant en rust in projecten


Efficiënt werkvoorbereidingsproces
Met name over de werkvoorbereiding durf ik te zeggen dat we dat echt anders doen dan andere partijen. In plaats van just-in-time werkvoorbereiding starten nagenoeg alle onderdelen gelijktijdig op. Het liefst met het hele team en zo vroeg mogelijk in het proces. Vroeg sturen zorgt voor helderheid bij de klant en rust in projecten. Voorspelbaarheid, daar gaat het om. Eigenlijk mag niemand in het realisatietraject voor verrassingen komen te staan. Anders dan op veel projecten hebben wij vaak een grote bezetting aan werkvoorbereiding in het begin van het project in en bouwen we de capaciteit eerder af. Daar moeten opdrachtgevers in het begin misschien aan wennen, maar als ze eenmaal zo hebben gewerkt willen ze niets anders meer. Je tackelt namelijk ontzettend veel voor je daadwerkelijk gaat bouwen. Voorspelbaarheid klinkt misschien wat saai, maar het zorgt wel voor een sneller, efficiënter en helderder bouwproces.

Ricardo de Leeuw is afdelingshoofd voor de ontwerp en werkvoorbereiding op de vestiging van Visser & Smit Bouw Amsterdam. Daarvoor was hij in Rotterdam werkvoorbereider en projectcoördinator bij Visser & Smit Bouw.