918_UVA_210205_c01_NIEUW
918_UVA_210205_c01_NIEUW

In uitvoering LAB42: hotspot voor onderwijs, onderzoek en samenwerking

Artist impression: Benthem Crouwel Architects

Op het Amsterdam Science Park realiseren we voor de Universiteit van Amsterdam LAB42: een nieuw, multifunctioneel universiteitsgebouw voor de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). In het nieuwe bètagebouw worden twee onderzoeksinstituten ondergebracht: een groot deel van het informatiewetenschapsonderwijs en het Innovation Center Artificial Intelligence.

Circulaire constructie
Het vertrekpunt in het ontwerp is een zo integraal mogelijke uitwerking van het begrip ‘duurzaamheid’. De draagstructuur van LAB42 is circulair en bestaat uit een 100% herbruikbare stalen structuur die werkt als een stellingkast. De stalen constructie is eenvoudig aan te passen en opnieuw in te delen naar veranderingen in de toekomst. Dat vereist een specifieke bouwmethodiek. We maken bijvoorbeeld veel gebruik van staal en prefab vloerelementen die op de bouw gemonteerd worden.

Minimaal materiaalgebruik
In LAB42 wordt geen onnodig materiaal gebruikt om de constructie te verbergen of dicht te maken. Het materiaal dat naast de constructie wél wordt gebruikt, is duurzaam. Denk aan vilten panelen die gemaakt zijn van gerecyclede petflessen om de akoestiek te bevorderen. Of circulaire binnenwanden, waarvan een aanzienlijk percentage is gemaakt van gebruikt gipsplaat. De betonfundering die voorzien is van betongranulaat.

Duurzame omgeving
LAB42 staat ook voor een duurzame omgeving (Conform de Green Deal Circulaire Gebouwen), een gezonde omgeving (classificatie ‘gold’ van de WELL Building Standard) en een omgeving die ruimte biedt aan inspiratie waarbij het ruimtelijk de ‘dagelijkse wendbaarheid’ faciliteert. Ook betekent dat een flexibele, aanpasbare omgeving en een slimme omgeving, waarbij gebruik van Smart-Building Technologieën bijdraagt aan een duurzaam gebruik.

In het kort:

  • Ca. 15.000 m2.
  • Locatie: Amsterdam Science Park, naast het huidige hoofdgebouw 904.
  • Uitvoering: Visser & Smit Bouw in samenwerking met Kropman Installatietechniek.
  • Partners: Benthem Crouwel Architects, Strackee, Deerns, Copper8 en DGMR.

In de praktijk: materialenpaspoort LAB42

Afval elimineren door (bouw)materialen een identiteit te geven. Dat is het doel van Madaster in een notendop. Thomas Rau was in 2011 de bedenker van het Madaster materialenpaspoort, met daarin een nauwkeurige inventarisatie van alle gebruikte materialen en gebruikte grondstoffen in gebouwen en waar deze zich bevinden. Hoe zijn wij hiermee aan de slag gegaan bij LAB42?

De gebouwinformatie ten aanzien van toegepaste materialen en producten in het gebouw, kan gekoppeld worden aan een Bouw Informatie Modellering (BIM)-model. In de praktijk kunnen elementen uit meerdere BIM-modellen gebruikt worden om te koppelen aan een materialenpaspoort in het Madaster-platform. In BIM kan bijvoorbeeld onderscheid wordt gemaakt tussen de constructie, het bouwkundig model, de installatie en het interieur. De combinatie van deze modellen vormt uiteindelijk de basis voor het materialenpaspoort van het betreffende gebouw.

Goede match
Als aannemer beheren en gebruiken we deze modellen. Voor de samenstelling van het materialenpaspoort van LAB42 maken we gebruik van de constructieve en bouwkundige BIM-modellen van het project, opgesteld door de ontwerpende partijen. Dankzij intelligente software, kunnen wij de data uit het BIM-model onttrekken waaruit een materialenpaspoort gegenereerd kan worden. Door het inladen van het BIM-model in de beveiligde omgeving van Madaster, wordt informatie over de gebruikte materialen opgeslagen. De opdrachtgever krijgt zo inzicht in de hoeveelheid, waarde en circulariteit van de materialen van het gebouw.

Experimenteel
Ons praktijkvoorbeeld vertelt een eigen verhaal. Al bij de start van het project hebben we samen met de opdrachtgever de technische (on)mogelijkheden van Madaster onderzocht. Daardoor konden we in onderling overleg afstemmen welke ambities realistisch zijn voor dit project, want het materialenpaspoort is een concept dat vele vormen kent. Op deze wijze ontstond een transparant leerproces voor alle partijen en werken we nu toe naar een concreet paspoort dat voldoet aan alle verwachtingen.

Circulair bouwen bevorderen
Daarmee maken we een belangrijke stap in de transitie naar een circulair gebouwde omgeving. Het in kaart brengen van toegepaste materialen en producten in gebouwen is nodig om nieuwe afwegingen te kunnen maken tijdens het ontwerpen, bouwen, beheren en renoveren van gebouwen. Door materialen te registreren en documenteren kunnen deze nooit meer in de anonimiteit als afval eindigen. Grondstoffen en gebruikte goederen hebben én houden waarde.

Lees meer over dit project op onze website